Fata vazuta …
Scrimerul de performanta convertit la jurnalism, reporterul-pistol Octavian Vintila, a facut in paginile cartii o retrospectiva asupra miscarii olimpice romanesti si a adunat crampeie de viata si de traire intensa, „decupate“ din interviurile sale cu sportivii nostri medaliatia la Olimpiada chineza, cu antrenorii lor – cei care stiu si simt cu ce pret se cucereste Everestul performantelor olimpice...
„Cu cata simplitate, cu cat firesc si sincera modestie, fara emfaza si aere de vedeta ne-au vorbit interlocutorii nostri despre performantele realizate in perimetrul si atmosfera incandescenta a arenelor olimpice, referindu-se, neostentativ, la ceea ce, ii anima, sustine si ii stimuleaza in asumarea vietii atat de solicitante si de intens traite de sportivi si de antrenorii lor, insa atat de putin cunoscuta „neinitiatilor“.
Iar daca autorii acestei carti – asa cum au intentionat-o si prin transmisiile directe de la Beijing – am izbutit sa redam cat de cat ce inseamna pentru un sportiv adevarat competitia si victoria, atunci misiunea noastra este in parte indeplinita. Restul adevarului – despre crezurile si ambitiile, despre asteptarile, provocarile si sacrificiile carora trebuie sa le tina piept, despre bucuria reusitelor si tristetea infrangerilor – acesta ramane, intotdeauna, in adancul sufletului campionilor, dar si antrenorilor. Cei care stiu prea bine cu ce pret se urca si se cucereste Everestul performantelor sportive.“ (Octavian Vintila)
Georgeta Andrunache – „suntem recunoscatoare tuturor trimisilor mass-mediei romanesti. Pentru ca romanii de acasa nu ne-ar fi sustinut si nu ar fi aflat atat de multe lucruri despre noi, daca dumneavoastra nu ati fi fost permanent prezenti printre noi si alaturi de noi, la antrenamente, in arenele olimpice, pe pistele de intrecere si nu ati fi facut tot posibilul ca ei sa fie la curent cu tot ceea ce se intampla cu noi, aici, la mii si mii de kilometri de tara...“
… si nevazuta a Olimpiadei
Paul Grigoriu, „camaradul sau de scriere“ si de transmisii in direct, este omul de spirit, de radio si de condei care ne-a aratat Olimpiada si pe cei care au gazduit-o, privind totul cu ochii sufletului si ai cugetului, surprinzand fapte, comportamente si imprejurari, spre a le „fixa“ apoi, in notatiile sale de subtila observatie, de pertinenta si subtila reflectie.
„Nu sunt romani care culeg capsuni ori masline in China.
Nu sunt romani care ingrijesc batrani nevolnici la Beijing si in imprejurimi.
Nu sunt romani – zidari, betonisti, fierari, tamplari, faiantari – care construiesc in zona.
Nu sunt rromi instalati in tabere in jurul Beijingului, care sa cerseasca, sa fure ori sa violeze. Nu mi-e dor nici de Roma, nici de Madrid…“ (Paul Grigoriu)
Learn More