Coşul este gol.

Subtotal: 0,00 RON

Firul negru

More Views

Firul negru

22,00 RON
Scris de ,

Fii primul care lasă o recenzie

Cititorule, dacă faci parte din categoria celor curioși de a afla ce au produs și lăsat în urmă ideologiile veacului trecut, acel secol XX, sau – cum ar spune unii moderni – acea întunecată, dar și sclipitoare în același timp epocă istorică (mai întunecată decât Evul Mediu și mai sclipitoare decât Renașterea) și dacă mai ești interesat de ceea ce s-a întâmplat cu cei care, genii sau oameni de rând, au făcut ca epoca să fie cum a fost, descoperindu-ne-o nouă, celor de azi, atunci răsfo­iește în continuare paginile acestei cărți-document a pățitului și încercatului autor, profesor de franceză din România, Agricola Rângheanu, trecut prin atâtea purificatoare bolgii pe care i le-a scos în cale, pe drept sau pe nedrept, viața.

Disponibilitate: În stoc

22,00 RON

Detalii

Cititorule, dacă faci parte din categoria celor curioși de a afla ce au produs și lăsat în urmă ideologiile veacului trecut, acel secol XX, sau – cum ar spune unii moderni – acea întunecată, dar și sclipitoare în același timp epocă istorică (mai întunecată decât Evul Mediu și mai sclipitoare decât Renașterea) și dacă mai ești interesat de ceea ce s-a întâmplat cu cei care, genii sau oameni de rând, au făcut ca epoca să fie cum a fost, descoperindu-ne-o nouă, celor de azi, atunci răsfo­iește în continuare paginile acestei cărți-document a pățitului și încercatului autor, profesor de franceză din România, Agricola Rângheanu, trecut prin atâtea purificatoare bolgii pe care i le-a scos în cale, pe drept sau pe nedrept, viața. S-ar putea însă, cititorule, ca, pe de altă parte, să fii sătul, chiar și numai din auzite, de atâtea Holocausturi, de atâtea Shoahuri, de Gulaguri chiar sau de alte experiențe-limită existențiale pe care le-a trăit omenirea de-a lungul vremii, căci despre asta este vorba aici. De ce nu le-ai urmări totuși și-n scris? Cu varii sentimente de uluire și revoltă față de ceea ce li s-a putut întâmpla unora sau altora, printre care și autorului acestei cărți-document. Și apoi, ce ar putea fi sau ce s-ar mai putea întâmpla dacă celor spuse li s-ar putea adăuga și alte date despre cum au murit oameni gazați nu numai la Auschwitz, cu Ziklon B, ci și în pușcăriile comuniste, sufocați de propria lor murdărie, ca la Jilava de pildă. Și fără a mai cere despăgubiri pentru asta! Sau istoviți de muncă nu numai la Belomor – canalele sovietice, ci și-n cele de la Dunăre – Marea Neagră. Mai ales că mulți dintre „supraveghetorii“ acestor evenimente au fost altunde și altcândva supuși ei înșiși la ceea ce, în mod mult mai subtil și mai crâncen, aveau să impună altora, prin alte hrube sau birouri de anchetă. Dar ce să mai vorbim, cititorule! Mai bine urmărește singur ceea ce i s-a întâmplat autorului pe la Ministerul de Interne în timpul anchetelor, pe la Jilava în timpul unor ani de supliciu și așteptare, precum și la Canalul Dunăre – Marea Neagră în timpul anilor de ispășire prin muncă. Un imens volum documentar pe care n-o să-ți pară rău că l-ai citit. Un volum care, dacă nu te-a desfătat, cel puțin te-ai ales cu fiorii estetici ai unor stări greu de imaginat; stări pe care autorul le-a trăit din plin. Marcel Petrișor

Informaţii suplimentare

COD CARTE 240
Editura Minerva
Data Publicarii 2011
Colectie Nu
ISBN 978-973-21-0959-5
Pagini 304
Traducator Nu
Format 205x140
Coperta Necartonata

Recenzie

Exprimă-ţi părerea:

Laşi o recenzie pentru: Firul negru

Cum evaluezi acest produs? *

  1 stea 2 stele 3 stele 4 stele 5 stele
Nota

Etichete Produs

Separă etichetele prin spațiu. Pentru a folosi mai mult de două cuvinte ca etichetă, încadrează-le între ghilimele simple (')